top of page

Mantra van de maand: 'HAR'

Updated: Nov 14, 2020

Plant een zaadje, diep van binnen in je ziel. Een innerlijk weten dat uitgroeit tot ZIJNSbewustzijn. Net zoals je een steen in het water gooit, gelden onze gedachten, acties en emoties als een domino-effect dat een zekere golfbeweging in gang zet. Een golf van co-creatie. Een oneindige cyclus van actie en reactie, het spel van karma en dharma.


'Har' is een basismantra en staat voor de creatieve kracht die zich bewust wordt van zichzelf en zich manifesteert in vreugde. De kracht van iets in beweging zetten, komt niet van de actie zelf, maar van de energie die erachter zit. Ons ego koppelt vaak een etiket aan iets wat we doen. Zo kan iets pas succesvol en zinvol zijn, als ons ego dit zo accepteert. Onze voldoening is vaak afhankelijk van deze etiket. Ware vreugde komt niet uit wat je doet, het stroomt in wat je doet door HOE je het doet.


Neem nu een les yoga. Door niet zo maar de oefeningen uit te voeren en de voldoening te koppelen aan hoe ver je aan je tenen geraakt in een zekere pose, ga je dieper ervaren. Je gebruikt het huidige moment als brandpunt. De sleutel ligt door je hele zijn te verbinden aan het moment en plezier en enthousiasme te leggen in hoe je het doet, ook al raak je niet je tenen vandaag. De actie til je zo op een ander niveau. De handeling wordt dan een expressie van je authentieke zelf. Je hoeft niet alles te serieus te nemen.


Er was een moment in mijn loopbaan waar ik geen voldoening meer haalde uit mijn job. Het strookte niet meer met het etiket dat mijn ego aan de taken had vastgehecht. Mijn job was niet spannend genoeg, het was niet zinvol en inspirerend genoeg meer. Ik voerde vooral administratieve taken uit en kon er geen plezier meer in leggen. Ik stevende af op een bore-out. Tot op een dag, na hard werken aan mezelf, ik ging experimenteren. Ik probeerde om in elke taak wat meer vreugde te leggen. In elke handeling trachte ik een stuk van mezelf te leggen, hoe klein dat het ook mocht zijn: wat extra humor, wat kleur, een glimlach en wat liefde. Mijn intentie veranderde bij de handelingen. Ik koppelde er een intentie aan. 'Ik help nu iemand', ik geniet van de dankbare reactie'....En wat gebeurde er....ik kreeg plots nieuwe taken waar ik me creatief in kon uitleven. De job werd meer mij. Ik creëerde de job, niet door wat ik deed, maar door de energie te veranderen en de manier waarop ik er mee omging.

Dit wil niet zeggen dat je heel je leven bij dezelfde job moet blijven hangen. Maar door jezelf wat meer uit te drukken in je acties, ga je vanzelf resoneren met wat je echt voldoening geeft, in lijn met je zielsbestemming. En ja, soms betekent dat ook een keuze maken.


Har is creëren vanuit je buikgevoel. Jezelf in de wereld neerzetten. Jouw positiviteit en licht uitstralen en doorgeven aan al wat jouw bestaan aanraakt. Bewust reageren vanuit je hart en zijn. Los van je patronen en pijnen die alleen maar reacties opleveren en karma creëren.

11 views0 comments

Comments


bottom of page